Dataphysics: als je door het bos de bomen niet meer ziet

Contactlenzen zijn tegenwoordig steeds populairder, omdat ze een handige manier zijn om vele typische zichtproblemen te corrigeren. Het waarborgen van hun veiligheid, gebruikscomfort en goede visuele prestaties zijn belangrijke taken voor elke contactlenzen fabrikant. Een parameter die de ontwikkeling en het ontwerp van goede contactlenzen mogelijk maakt, is de bevochtigbaarheid van het oppervlak.

Deze is namelijk direct gekoppeld aan het vermogen van contactlenzen om een stabiele traanfilmlaag te ondersteunen, en daarmee het beeld en het  draagcomfort.

Hoe wordt bevochtigbaarheid van contactlenzen bepaald?

Contacthoekmetingen (CA) zijn algemeen aanvaard voor het karakteriseren van de bevochtigbaarheid van contactlenzen. De CA-waarden worden echter aanzienlijk beïnvloed door de gebruikte meettechniek. De “captive bubble” techniek werd gekozen als de huidige ISO-standaardmethode om harde gasdoorlatende contactlenzen te analyseren, maar er is geen standaardmethode voor zachte contactlenzen. Er bestaan echter drie technieken om CA-analyses uit te voeren op zachte contactlenzen: druppelvormig of “sessile drop”, luchtbelvormig of “captive bubble”, en de Wilhelmyplaat methode (figuur 1).

Download hier de applicatie nota over de verschillende methoden voor contacthoekmeting.

Mocht u vragen hebben na het lezen van dit artikel, of indien u zelf een applicatie hebt waarvoor contacthoekmeting een oplossing kan bieden, neem dan contact met onze product specialist. In de Benelux is Benelux Scientific distributeur van het Dataphysics gamma. Dataphysics, ontwikkelaar en producent van technologie voor de analyse van interfase-chemie, biedt een uitgebreide range aan oplossingen voor alle contacthoek applicaties.

juli 4, 2022