XRF-analyse (X-Ray Fluorescentie of röntgenfluorescentie), één van de beste analysetechnieken om elementaire analyses uit te voeren in allerlei soorten monsters, ongeacht of het vloeistoffen, vaste stoffen of losse poeders zijn. Ook in de voedingsmiddelen- en voederindustrie helpen Bruker XRF toestellen de kwaliteit, voedselveiligheid en naleving van regelgeving te waarborgen.
Enkele belangrijke toepassingen voor XRF in dit vakgebied
Verontreinigingen: XRF wordt gebruikt om zware metalen zoals lood, cadmium, arsenicum, en kwik in voedsel- en diervoederproducten te detecteren. Het is essentieel om deze verontreinigingen te controleren om de veiligheid van de producten te garanderen.
Mineralenanalyse: Voor de controle van de concentratie van essentiële mineralen zoals calcium, ijzer, zink, en magnesium in voedingsmiddelen is XRF een geschikte techniek. Dit is belangrijk voor de voedingswaarde en voor het voldoen aan voedingsclaims en wettelijke eisen.
Kwaliteitscontrole: In de productieprocessen van voedsel en diervoeder wordt XRF ingezet voor snelle en niet-destructieve analyse van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Dit helpt om de consistentie en kwaliteit van producten te waarborgen.
Toestellen van Bruker
Bruker heeft verschillende toestellen die, afhankelijk van de wens van de klant, helpen bij de analyses. Een klein overzicht.
S2 POLAR
Bij de procescontrole in raffinaderijen van eetbare oliën is gepolariseerde EDXRF-analyse met de S2 POLAR de methode bij uitstek, wanneer gebruiksgemak en een korte tijd tot het resultaat van cruciaal belang zijn.
In dergelijke raffinageprocessen is, naast Cl en S, P één van de belangrijkste elementen voor een goede procesbeheersing, omdat fosfolipiden een negatieve invloed kunnen hebben op verschillende processtappen en op de eigenschappen van het eindproduct. In dat geval wordt totaal P gemeten om de verwijdering van fosfolipiden te controleren. Andere elementen die van belang zijn, zoals K, Ca, Fe, Ni en Cu, kunnen snel worden gekwantificeerd met de multi-elementmogelijkheden van de S2 POLAR.
S2 PUMA
Voedingsmiddelen en diervoederproducten vereisen strenge kwaliteitscontrolemaatregelen. Ze worden toegepast van productie tot levering en gereguleerd door verschillende autoriteiten.
De steeds toenemende vraag naar gezonder, maar ook en vooral kostenefficiënt geproduceerd voedsel, is een uitdaging voor onderzoeks- en ontwikkelingsgroepen. Voedselveiligheid blijft daarbij een kritische kwestie. Wetenschappers en inspecteurs kunnen niet leveren zonder betrouwbare analyses.
De S2 PUMA Series 2 is ontworpen om nauwkeurige elementaire concentraties te leveren voor industriële toepassingen, waarbij betrouwbaarheid en bruikbaarheid van het instrument belangrijk zijn. Het kan alle monstertypes aan – vloeistof, poeder, granulaat, geperste pellets en bulk.
S6 JAGUAR/S8 TIGER
Om lagere detectielimieten te garanderen (voor o.a. de lichtere elementen) kan er naar een krachterige XRF gekeken worden. Met golflengte dispersieve (WD-) XRF kunnen lichtere elementen nauwkeuriger en betrouwbaarder gemeten worden. De kwaliteit van melkpoeder hangt af van het gehalte aan Na, Mg, Ca, Fe en Zn en de afwezigheid van gevaarlijke elementen. De groei van pluimvee of rundvlees hangt af van de juiste samenstelling van minerale supplementen in veevoer.
De S6 JAGUAR analyseert eenvoudig de minerale samenstelling van vloeibare of vaste monsters en is daarom het perfecte hulpmiddel voor kwaliteitscontrole in de voedingsmiddelen- en voederproductie.
Daarnaast zijn deze krachtige apparaten geschikt om zwaardere elementen tot op enkele parts-per-million nauwkeurig te kunnen bepalen.
Voor deze en andere aan de voedingsmiddelen- en voederindustrie gerelateerde toepassingen is zowel ED- als WD-XRF de ideale analysetechniek om snel, gemakkelijk en betrouwbaar elementaire gegevens van hoge kwaliteit te bepalen
Meer weten over Bruker?
Bent u geïnteresseerd geraakt door dit artikel en wilt u weten of XRF ook de oplossing kan zijn voor uw laboratorium, contacteer dan direct onze productspecialist Roland de Bruijn (roland.debruijn@benelux-scientific.nl)