Bepaling van de deeltjesgrootteverdeling van chocolade

Met de Paasperiode in het vooruitzicht ging Benelux Scientific naar jaarlijkse gewoonte op bezoek met chocolade eieren bij een van onze leveranciers om te ontdekken welke analyses en testen er  in hun applicatielab op chocolade worden uitgevoerd. Naar Netzsch voor het reologische vloeigedrag van een chocopasta? Of misschien naar Gerhardt voor een Soxhlet-bepaling van het vetgehalte.

Dit jaar viel de keuze op Fritsch, onze Duitse leverancier van deeltjesgrootte-analyzers, zeeftoestellen en laboratorium maalmolens. Met de Fritsch Analysette 22 laser diffractie analyser analyseerden we hoe de deeltjesgrootte distributie van chocolade eruit ziet. 

Maik Paluga, Product manager Particle Sizing bij Fritsch, licht de resultaten toe: “De deeltjesgrootte van chocolade en chocoladeproducten is van grote invloed op het mondgevoel van het chocoladeproduct – een zeer kleine deeltjesgrootte zou een “glad” gevoel in de mond geven.

Om de gewenste kwaliteit te bereiken, moeten niet alleen de eindproducten zorgvuldig worden getest, maar moet ook het productieproces worden gecontroleerd.”

Malik Paluga

Wil je meer weten over de deeltjesgrootte-analyse van chocolade? Download hier dan het rapport en maak kennis met de monstervoorbereidingstechnieken en wat een deeltjesdistributie curve ons leert over de kwaliteit van chocolade. 

april 5, 2023