Desktop elektronenmicroscopie als kwaliteitssysteem voor tandheelkundige implantaten

Implants

In de sector van tandheelkundige implantaten moeten tandartsen en patiënten vaak vertrouwen op verklaringen van de fabrikant of op FDA- en CE-keurmerken. Dit is nodig om zeker te zijn dat de implantaten die zij gebruiken worden vervaardigd volgens de normen die men mag verwachten van een implanteerbaar tandheelkundig hulpmiddel.

Recent onderzoek van meer dan 250 tandheelkundige implantaten van meer dan 200 merken heeft echter verontreiniging van metaaldeeltjes, PTFE en andere organische verontreinigingen in de steriele verpakking en op het oppervlak van de implanteerbare hulpmiddelen aan het licht gebracht, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid vanwege het risico op onvolledige hechting van tandheelkundige implantaten of zelfs botverlies in de eerste genezingsperiode.

Scanning Electron Microscopy (SEM) biedt een ideale oplossing om de zuiverheid van tandheelkundige implantaten te controleren met behulp van beeldanalyse, eventueel aangevuld met geautomatiseerde analyse van de chemische samenstelling (EDX) van gedetecteerde deeltjes. In de afgelopen decennia hebben desktop elektronenmicroscopen zoals de Thermo Scientific Phenom SEM ,SEM-technologie toegankelijk gemaakt voor elk controlelaboratorium, zonder de noodzaak van hoog opgeleide operators of een speciale, dure infrastructuur.

Tegenwoordig wordt Desktop SEM wereldwijd gebruikt door fabrikanten van tandheelkundige implantaten als een snelle en betrouwbare techniek om de contaminatie van hun producten te controleren. Lees meer over hoe Desktop SEM meer veiligheid biedt voor patiënten en tandartsen in dit artikel of op de website van cleanimplant.

Phenom

Bezoek IDS voor een livedemonstratie 

Wil je meer weten over het testen van implantaten en SEM imaging? Bezoek de cleanimplant stand O-042 Hal 10.2 tijdens IDS 2023 in Keulen voor een live SEM demonstratie.

maart 1, 2023