Veiligheid voorop bij batterijtesten

Batterijen en energie zijn vandaag de dag een belangrijk thema in onze maatschappij. Steeds meer bedrijven richten zich op het verbeteren van o.a. opslag van energie en hoe dit het meest efficiënt te gebruiken is. Voordat een batterij in de verkoop gaat, is deze uitgebreid getest op alle aspecten van de cyclus van grondstoffen tot aan het hergebruik daarvan. 

Benelux Scientific biedt oplossingen en mogelijkheden die deze ontwikkelingen ondersteunen. In een serie van vijf nieuwsbrieven wordt telkens een ander aspect uitgelicht. In deze vijfde episode is gecontroleerde veroudering het onderwerp. 

Lees hier de vorige episode: QC testen van de slurry op batterijelektrodes

Betrouwbaarheid en veiligheid van batterijen en accu’s is cruciaal

Ze moeten goed presteren in warme en koude omstandigheden en mogen geen gevaar opleveren door lekken of ontploffen. Gepubliceerde normen van IEC, SAE, UL en UN specificeren omgevingstesten zoals temperatuurcycli, hittebestendigheid, thermisch misbruik en kortsluiting in een hete batterij.  

Tijdens de thermische tests kunnen batterijstoringen optreden die uiteindelijk kunnen leiden tot de vernietiging van de batterijen. Uiteraard moet de veiligheid in het laboratorium en de bescherming van het personeel tijdens dergelijke tests de hoogste prioriteit hebben. 

Aralab

 ARALAB is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en onderhouden van klimaatkamers en gecontroleerde omgevingsruimten van hoge kwaliteit. Als zodanig biedt Aralab een geoptimaliseerde reeks batterijtestoplossingen in overeenstemming met de EUCAR-gevarenniveaus, waardoor veilige, betrouwbare en geavanceerde tests voor energieopslagsystemen worden gegarandeerd.

EUCAR kent 7 individuele gevarenniveaus toe aan batterijtechnologie op basis van de reactie van een batterij of accu op de condities tijdens gebruik. Fabrikanten en integrators van batterijsystemen kunnen deze EUCAR-gevarenniveaus als referentie gebruiken bij het evalueren en testen van de veiligheid en betrouwbaarheid van batterijsystemen. 

EUCAR is de Europese Raad voor Automotive R&D van de belangrijkste Europese fabrikanten van personenauto’s en bedrijfsvoertuigen. EUCAR faciliteert en coördineert pre competitieve onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en de leden nemen deel aan een breed scala aan Europese samenwerkingsprogramma’s op het gebied van R&D.

Aralab Testa BT

Aralab TESTA-kamers

Aralab TESTA-kamers voor batterijtesten bieden veiligheidssystemen/apparatuur die voldoen aan deze EUCAR Hazard Levels.  

Op basis van uw eigen testbehoeften en veiligheidseisen kan Aralab helpen met de vereiste of gewenste veiligheidsopties en een op maat gemaakte klimaatkamer bieden. De Aralab TESTA BT kan worden geconfigureerd om op elk gevarenniveau de juiste veiligheid te bieden.  

Denk hierbij aan:

  • Een statusindicator en deurvergrendeling 
  • Overdruk beveiliging 
  • Detecteren en blussen van brand  
  • Uitgebreide gasdetectie 
  • Volledig inert maken van de testruimte 

 

Bij het uitvoeren van testen op batterijen en accu’s komt het aan op betrouwbare bescherming van personen, testmonsters, testapparatuur en de laboratoriumomgeving. Die betrouwbaarheid bieden de klimaat- en temperatuurkamers van Aralab.  

Deze kamers zijn eenvoudig te bedienen en verkrijgbaar in een reeks van testruimtes van 40 tot 2000 liter, met een brede selectie van standaard accessoires om uit te kiezen.

Meer weten over de Aralab TESTA BT? 

Neem direct contact op met onze productspecialist Wilfred.

Grotere testruimte nodig of andere specifieke eisen? Toch even Wilfred contacteren, want ook voor andere toepassingen is Aralab uw partner voor klimaatkamers.  

juni 18, 2024