Nieuwe ultracompacte droge dispersie-eenheid voor Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT

De Laser Particle Sizers van de ANALYSETTE 22 NeXT van de FRITSCH serie worden wereldwijd gebruikt in productie- en kwaliteitscontrole en in onderzoek en ontwikkeling voor het nauwkeurig meten van deeltjesgrootte van vaste stoffen, suspensies en emulsies.

Een optimaal gedispergeerd monster is de basisvoorwaarde voor een betrouwbare bepaling van de deeltjesgrootteverdeling.

In principe kan het dispersieproces zowel in een luchtstroom (droge dispersie) als in een vloeistof (natte dispersie) worden uitgevoerd. Hoewel natte dispersie in veel gevallen prima werkt, zijn er ook applicaties waar droge dispersie de voorkeur heeft.

Fritsch

Droge dispersie is vooral geschikt voor niet te fijne, vrij stromende materialen die reageren in water of andere vloeistoffen. Hier zijn enkele voorbeelden van materialen die vaak droge dispersie vereisen:

 • Poeders zoals pigmenten, cosmetica, farmaceutische poeders, poeders van plastics en industriële poeders zoals cement, kalk en gips.
 • Korrelige materialen zoals zand, zaden, korrels in voedingsmiddelen, en andere deeltjes met een korrelachtige structuur.
 • Poedercoatings zoals vaak gebruikt voor oppervlaktebehandelingen in de industrie.
 • Katalysatorpoeders vereisen nauwkeurige deeltjesgrootteanalyse om hun reactie-efficiëntie te optimaliseren.
 • Metaalpoeders worden gebruikt in diverse toepassingen, waaronder 3D-printen, metallurgie en elektronica.

Als voorbeeld een vergelijk van twee poeders RVS (roest vast staal) met een verwachte distributie range van 10 to 100 µm.

Laserdiffractie bepaalt de relatieve volumeverdeling van het gemeten monster. De cumulatieve curve Q3(x) is het percentage van het totale monstervolume dat bestaat uit deeltjes kleiner dan een bepaalde grootte. D10, D50 en D90 waarden zijn typische resultaten.

Het histogram toont welk percentage van het totale monstervolume bestaat uit deeltjes die binnen een bepaald grootte-interval liggen. Dit kengetal heet dan dQ3(x).

Fritsch grafiek

Voordelen van de nieuwe Fritsch ANALYSETTE 22 NeXT droge dispersie unit:

 • Snelle meting van poedervormige monsters in een versnelde luchtstroom
 • Voor monstervolumes van minder dan 1 cm3 tot ca. 300 cm3
 • Efficiënte afbraak van agglomeraten met een speciaal venturi-mondstuk
 • Geen botszones in het vluchtpad – bescherming tegen vermaling van de deeltjes
 • Perfecte monstertoevoer via hoogfrequente aanvoerweg
 • Automatische, computergestuurde instelling van de dispersiedruk
 • Volautomatische, vrij programmeerbare meetprotocollen
 • Bijzonder snel en eenvoudig te reinigen – zonder gereedschap
ANALYSETTE 22 NeXT

Bij droge meting wordt het monstermateriaal met een trilgoot door de aanzuigtrechter in de droge meetcel getransporteerd, waar het direct in een Venturi-mondstuk valt dat met een regelbare persluchtstroom werkt. Bij het passeren van het mondstuk worden de agglomeraten afgebroken en de meting van de dispersie van de deeltjesgrootte in de laserstraal vindt direct daarna plaats.

Alle onderdelen die in contact komen met het monster kunnen eenvoudig worden gedemonteerd, zodat ze zeer snel en eenvoudig kunnen worden gereinigd. Ook de meetcel van de ANALYSETTE 22 NeXT kan zonder gereedschap worden geopend door middel van een excentrische vergrendeling. De reiniging is heel eenvoudig door een gemakkelijk te verwijderen buitenste afdichting.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met Dennis Koeckhoven, onze productspecialist als u meer informatie wilt over Fritsch.

mei 3, 2024