Check de brandstofkwaliteit snel met de draagbare MiniScan

Een infrarood-analyzer wordt gebruikt om de samenstelling van vloeistoffen te achterhalen. Het spectrum dat zo’n systeem meet, is als een vingerafdruk in een politiedatabase. Softwarematig wordt dat spectrum vergeleken met bekende materialen en verbindingen in een interne database die de gebruiker zelf verder kan uitbreiden.

Op die manier kan een gebruiker de verschillende substanties in een vloeistof boven water krijgen.

Een algemene IR-analyzer heeft een breed spectrum om een zo uitgebreid mogelijk beeld te krijgen. Dat is niet altijd noodzakelijk. De MiniScan IR Vision-analyzer van Grabner richt zich op een specifieke groep aan moleculen en verbindingen, namelijk die in brandstoffen. Het toont precies dat spectrum waarin de parameters zitten die voor de petrochemische industrie interessant zijn.

De database in de MiniScan bevat spectra die horen bij bijvoorbeeld octaan en andere stoffen en additieven die je in benzine of diesel tegenkomt. Een meting met de MiniScan geeft dus informatie over bijvoorbeeld het octaan- en cetaangehalte en over de zuiverheid van het brandstofsample.

Altijd verbonden

Net als de MiniFlash FP Vision– en de MiniVap VP Vision-oplossingen draait de MiniScan IR Vision op het Vision-softwareplatform van Grabner. Hierin is onder meer voorzien in een internetaansluiting zodat de meetresultaten vanachter elke pc of elk mobiel device kunnen worden ingezien.

‘Die connectiviteit heeft in de MiniScan een extra voordeel’, weet Randy Israel, productspecialist bij Benelux Scientific dat de IR-analyzers van Grabner in de Lage Landen verdeelt. ‘Doordat ze verbonden zijn, kun je de database continu aanvullen met nieuwe meetgegevens en up-to-date blijven met de nieuwste stoffen en additieven.’

De MiniScan is er in drie varianten: een die speciaal is gericht op benzine, een waar de beschikbare spectra matchen met de stoffen in diesel, en een die beide brandstoffen kan analyseren.

Download hier de brochure over de MiniScan IR Vision

Snelle kwaliteitscontrole

Waarom zou je de samenstelling van een brandstof willen controleren? Bij de pomp komt er toch gewoon goede benzine en diesel uit de slang? Dat klopt, maar niet overal is dat een gegeven. Als je bijvoorbeeld op een militaire missie bent en je jeep heeft brandstof nodig, ligt het heel wat minder voor de hand om langs de plaatselijke pomp te rijden.

‘Hoe dat nu vaak gaat, is dat er een sample naar huis wordt gestuurd ter controle’, weet Israel. Dat kost natuurlijk veel tijd. ‘Met een MiniScan kun je ter plekke analyseren of je de brandstof zonder risico’s in je tank kunt gooien.’

Zo’n kwaliteitscontrole is ook interessant als je om een andere reden ver weg bent van een inspectielab en de boel niet vertrouwt. In grotere landen kan het daarom zeker interessant zijn om een draagbare brandstofanalyzer bij de hand te hebben.

Wilt u meer weten? Neem dan snel contact met ons op.

Neem contact met ons op
mei 10, 2023