Fritsch Analysette A28: het perfecte alternatief voor zeefanalyse

De Fritsch A28 Dynamic Image Analyzer is een geavanceerd instrument dat wordt gebruikt voor het meten en analyseren van deeltjesgrootte en -vorm.

Het is speciaal ontworpen om de morfologie van poeders en granulaten te onderzoeken, waardoor het een cruciale rol speelt in laboratoria en industrieën waar nauwkeurige deeltjeskarakterisering essentieel is, zoals in de farmaceutische, chemische, en voedingsmiddelenindustrie.

Het toestel is ontworpen in overeenstemming met ISO 13322-2, de standaard in de farmaceutische en chemische industrie en in materiaalwetenschappen voor het meten van deeltjesgrootte en -vorm volgens de dynamische beeldanalysetechniek.

Basisprincipes en werking

De A28 Dynamic Image Analyzer maakt gebruik van dynamische beeldvorming om de deeltjes te analyseren. Dit betekent voor droog materiaal dat de deeltjes in beweging worden gebracht door ze via een trilgoot naar een meetcel te brengen, waar ze in vrije val worden vastgelegd door een hoog-resolutie camera.

De deeltjes kunnen ook nat gemeten worden. Hiertoe worden de deeltjes gedispergeerd in water of een ander oplosmiddel. Deze vloeistof wordt rondgepompt en in een meetcel door de camera vastgelegd. De snelheid en de nauwkeurigheid waarmee deze beelden worden vastgelegd, maken het mogelijk om een groot aantal deeltjes in korte tijd te analyseren, waardoor een representatief beeld van het materiaal kan worden verkregen.

Zodra de beelden zijn vastgelegd, worden ze in realtime geanalyseerd door krachtige software. Deze software is in staat om een breed scala aan parameters te berekenen, zoals deeltjesgrootte, omtrek, aspectverhouding en ronde vorm. Hierdoor kunnen onderzoekers en technici niet alleen de grootteverdeling van de deeltjes bepalen, maar ook gedetailleerde informatie verkrijgen over de vorm, wat cruciaal kan zijn voor de eigenschappen van het eindproduct.

Specificaties en mogelijkheden

De Fritsch A28 is uitgerust met een camera die beelden kan vastleggen met een zeer hoge resolutie, tot op enkele micrometers, afhankelijk van de configuratie. Dit maakt het mogelijk om zowel zeer kleine als grotere deeltjes heel precies te analyseren. Dankzij de geautomatiseerde werking en de efficiënte beeldverwerkingssoftware kunnen grote hoeveelheden deeltjes in slechts enkele minuten worden geanalyseerd.  Bovendien kan het systeem worden uitgerust met verschillende lenzen en belichtingsopties, zodat het kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker.

Toepassingsgebieden

De veelzijdigheid van de Fritsch A28 Dynamic Image Analyzer maakt het een waardevol instrument in diverse industrieën. In de farmaceutische industrie wordt het bijvoorbeeld gebruikt om de consistentie van poeders te controleren, wat van cruciaal belang is voor de dosering en oplosbaarheid van medicijnen. In de voedingsmiddelenindustrie kan het worden ingezet om de eigenschappen van poeders, zoals cacao of suiker, te analyseren, wat invloed heeft op de textuur en oplosbaarheid van het eindproduct.

Ook in de bouw- en chemische industrie wordt de Fritsch A28 vaak ingezet. Bijvoorbeeld bij het karakteriseren van grovere materialen in de bouw zoals bij het recyclen van bouwmaterialen, of bij het analyseren van katalysatoren en andere chemische poeders, waar de deeltjesgrootte en -vorm een directe invloed hebben op de reactiviteit en efficiëntie.

Conclusie

De Fritsch A28 Dynamic Image Analyzer is een krachtig en veelzijdig instrument dat onmisbare inzichten biedt in de deeltjesgrootte en -vorm. Met zijn geavanceerde beeldverwerkingscapaciteiten, snelle analysetijden, en brede toepassingsmogelijkheden, speelt het een sleutelrol in onderzoek en kwaliteitscontrole in een breed scala aan industrieën. Het combineert precisie, snelheid, en gebruiksgemak en is daarmee een perfect alternatief voor zowel de klassieke zeefanalyse als voor een microscoop.

Lees hier meer over ons aanbod Deeltjesgrootte en korrelgrootte- analyzers

Meer weten over Fritsch?

Contacteer ons vrijblijvend.

september 18, 2024