De petrochemische industrie produceert veel meer dan enkel brandstoffen en oliën voor de transportsector. Zo zijn bijvoorbeeld chemische stoffen als ethyleen en propyleen vooral een bron voor polymeerproducten.
En omdat polymeren steeds vaker conventionele materialen vervangen, stellen de nieuwe ontwikkelingen op vlak van polymeersynthese, samenstelling en productieprocessen ook steeds hogere eisen op het gebied van analysetechnieken.
In het productieproces van moderne kunststoffen worden een aantal modifiers of additieven zoals weekmakers, smeermiddelen, anti-oxidanten en pigmenten gebruikt om de nieuwe materialen de gewenste eigenschappen te geven. Deze producten bevatten elementen zoals calcium, chroom, titanium, magnesium, ijzer, aluminium en fosfor.
Naast de bovenstaande additieven wordt ook vaak gebruik gemaakt van katalysatoren die elementen zoals aluminium, titanium of zink bevatten. Anderzijds is het noodzakelijk om de aanwezigheid van katalysatoren in het eindproduct tot een minimum te beperken uit milieu- of gezondheidsoverwegingen, of om de gewenste eigenschappen te behouden.
Uit bovenstaande blijkt het essentiële belang om elementaire analyses uit te voeren op het afgewerkte polymeer. Kunststoffen zijn over het algemeen zuurbestendig en dus moeilijk in oplossing te brengen, waardoor klassieke digestiemethoden als monstervoorbereiding problematisch zijn en röntgenfluorescentie (XRF) de beste methode is om snelle en nauwkeurige analyses te verkrijgen, ook bij lage concentraties.
Een typisch voorbeeld van een dergelijk toestel is de BRUKER S2 PUMA Energy-Dispersive X-ray Fluorescence (EDXRF) spectrometer.
Deze snelle, veelzijdige en intuïtieve XRF analyzer is beschikbaar als één-positie handmatige belading maar kan ook uitgerust worden met XY Autochanger en monster carousel.
Zonder touchscreen kan hij op afstand of via een externe PC worden bediend.
Meer weten over de BRUKER PUMA S2?