NETZSCH e-book over thermische eigenschappen van metalen en legeringen

Ongeveer 80% van alle chemische elementen in het periodiek systeem zijn metalen. Als er in het periodiek systeem een scheidingslijn wordt getrokken tussen boor en astatine, dan zijn alle elementen links van deze lijn metalen. Wanneer metalen met elkaar worden gecombineerd, of wanneer een metaal wordt gecombineerd met een ander element, wordt een zogenaamde “legering” gevormd. Deze materialen hebben vaak verbeterde eigenschappen in vergelijking met hun pure componenten, zoals verhoogde hardheid, sterkte, ductiliteit of corrosiebestendigheid.

Thermoanalytische methoden spelen een belangrijke rol bij de karakterisering van zowel metalen als legeringen. Voor legeringen is thermoanalyse vooral belangrijk: de grondstoffen (basismetalen en/of legeringselementen) kunnen worden onderzocht, het productieproces kan worden gecontroleerd en geoptimaliseerd, evenals het eindproduct dat wordt onderzocht. Dit vormt de basis om de specifieke eigenschappen van de legering af te stemmen op de eisen van de betreffende toepassing. Lees hier meer over NETZSCH.

Dit e-book van NETZSCH geeft een inleiding in het brede toepassingsspectrum van thermoanalytische methoden en laat zien hoe deze kunnen worden gebruikt bij het bepalen van thermofysische eigenschappen van metalen en legeringen.

Na een korte schets van meetapparatuur en -methoden worden praktische meetvoorbeelden op metalen en legeringen getoond en de effecten geïnterpreteerd. Dit boek is bedoeld als inleiding en hulpmiddel voor zowel praktijkmensen als onderzoekers en is uiteraard gratis.

Download het NETZSCH e-book hier
juli 4, 2023